söndag 2 december 2012

Första advent!

Julbord med jobbet och ett kvicksilver som passerade minus tjugo grader. Så kan man sammanfatta första advent 2012. Ingen snö har fallit i alla fall och det är positivt. Advent betyder att julen snart är kommen och jul är en högtid där kyrkan har stor betydelse. Det vankas julotta på juldagsmorgonen i år som alla andra år för att ta ett exempel. Det är dags att fortsätta min kyrkresa som varit vilande i några veckor nu.

Senast var det kyrkan i Leksand som avhandlades och om man far söderut några mil så kommer man - efter att ha passerat Leksands knäckebröd - fram till Insjön och där finns inte bara Clas Ohlson utan också en kyrka som går under namnet Åls kyrka. På 1760-talet ökade befolkningsantalet i bygden och då byggdes den medeltida kyrkan om och utökades. På den gamla medeltidskyrkan revs allt utom tornet och långhusets norra och västra murar. 1966 genomfördes en restaurering modell större och när kyrkan återinvigdes året efter hade också den nya orgeln installerats. Orgeln har 27 stämmor och byggdes av Nils Hammarberg i Göteborg.

En gravhäll finns i korets mittparti som ett monument över Åls förste kyrkoherde Laurentius Erici Angermannus som dog år 1648. Altaruppsatsen från 1827 är gjord av Johan Göransson och Anders Richman. En triptyk i silver pryder altaret. Ett altarbord med ett medeltida altarskåp  från 1480-talet står intill koret. Dopfunten är gjord i koppar och är från omkring 1760. Predikstolen sattes upp på 1780-talet och den var gjord av Hans Mohson i Svärdsjö.
Om denna kyrka kan läsas om på sid 278 i boken Våra Kyrkor som är utgiven på Klarkullens Förlag.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar