söndag 24 april 2011

Kyrkresan går vidare!

Arbetet idag skulle sträcka sig från 13.00-16.00. Det slutade med att jag kom hem klockan 19.40 efter att larmet till vårat frysrum gått. Det blev att ringa en kylkille som kom och tittade och trodde sig veta vad felet var. Tyvärr var det inte så enkelt utan det visade sig att det var en kompressor som gjort sitt. Kylkillen fick komma tillbaka med en extra frysdisk där vi (chefen kom också till jobbet) petade ner det mesta av frysvaror. Nu kommer det en ny kompressor på tisdag och det är nog bäst om den kommer redan tidigt på morgonen för annars kan det bli obra. Så här kan dagarna se ut på COOP Nära i Sunnansjö och det som är så fascinerande är att det oftast händer just när det är storhelger.

Förra veckan tog jag er med till ett väldigt rofyllt ställe vid namn Grytnäs och denna söndag tar vi oss tillbaka till riksväg 68. Vi åker dock i princip bara över denna väg och når efter några kilometer sjön Bäsingen. Vid denna sjö hittar vi Folkärna kyrka som är den tredje i rad på samma plats. Johan Bergström var byggmästare till denna kyrka som stod klar 1853. Dopfunten är från 1670. På kyrkogårdens södra sida vilar skalden och nobelpristagaren Erik Axel Karlfeldt. Minnesstenen är rest av Svenska Akademien. Kuriosa kring Folkärna kyrka är att den 1999 blev utsedd till Sveriges vackraste kyrka av Året Runts läsare.





Vill passa på denna vecka att förutom Klarkullens Förlag som gett ut boken Våra Kyrkor där jag hämtat viss information även tacka Lena Tell på Året Runt som var vänlig att maila mig informationen om vilket år den vann omröstningen.

Nästa vecka beger vi oss vidare ut i skogarna och hamnar i................ja det får ni se nästa söndag.

Vi säger så.

2 kommentarer:

  1. Den är verkligen vacker. Särskilt tornet!

    SvaraRadera
  2. Och den ligger fantastiskt vackert också (som så många andra kyrkor). Jag kan rekommendera alla som befinner sig i närheten av Avesta att åka de kilometer ut till Folkärna.

    SvaraRadera