söndag 17 april 2011

Kyrkresan går vidare!

Påskbord med jobbet hemma hos en oerhört sympatisk Ulla-Britt som är och har varit lite allt i allo i vårat butiksråd genom åren. Det var som vanligt mycket trevligt och det enda som stack ut var det faktum att Jocke var mer bakis i dag än han brukar :). Att inte Therese kunde komma var dock en besvikelse. Jag menar hon har trots allt hunnit med att vara mamma i snart två dygn nu.

Hockeymässigt så är det NHL som nu har startat sitt slutspel. Som vanligt så är Boston Bruins jättebra i grundserien och deras fans börjar masturbera i ren glädje redan innan slutspelet börjat. Verkligheten är den att efter två hemmamatcher för Boston så leder Montreal Canadiens matchserien med 2-0 i matcher och vinner inte Boston match 3 i Montreal så är loppet kört och fansens så kallade masturbation kan upphöra. Av övriga matchserier så har Vancouver skaffat sig 2-0 ledning mot fjolårsmästarna Chicago Black Hawks och Detroit Red Wings ångar på efter två segrar hemma mot Phoenix Coyotes. Även Washington Capitals har 2-0 ledning i matcher mot New York Rangers.

Förra söndagen befann vi oss i Krylbo på kyrkresan. Vi ska idag ta oss ut på väg 68 i riktning mot Horndal. För att hitta skylten till Grytnäs får vi hålla relativt låg hastighet så vi inte missar avfarten till vänster. Grytnäs kyrka ligger verkligen mitt ute i ingenstans och den är omgiven av endast bondgårdar och åkrar. Denna kyrka härstammar från 1300-talet. Det nuvarande koret byggdes 1730 och tornet stod klart 1794.

Altartavlan i Grytnäs kyrka har "Nattvardens instiftande" som motiv. Den första orgeln byggdes år 1876 av en herre vid namn P.L. Åkerman och nio av de ursprungliga stämmorna ingår i den nuvarande som byggts av Magnussons i Göteborg. Den nuvarande orgeln innehåller sammanlagt 23 stämmor. Det finns en hel del vackra kyrkor i detta land, men om jag någon gång gör en topp 10 lista över de vackraste så har Grytnäs en plats. Denna kyrka stannar jag alltid till vid när jag har vägarna förbi. Det är alldeles tyst och lugnt. Helt fantastiskt. Tack till Klarkullens Förlag AB som publicerat boken Våra Kyrkor där viss info tagits i denna text.



Nästa vecka tar vi oss vidare till en kyrka som för några år sedan blev utsedd till Sveriges vackraste kyrka av Året Runts läsare.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar