söndag 3 februari 2013

Survivor!

Survivor kommer från Chicago,Illinois och bandet blev megastort med sin filmmusik till Rockyfilmerna. Jag tänker naturligtvis på "Eye Of The Tiger" och "Burning Heart" och till sommaren är det dags att framföra dessa numera klassiker inom genren AOR på Sweden Rock Festival. Survivor är ytterligare en i raden av fantastiska bokningar till sommarens festival.

Survivor live från Tyskland

Lördag kväll parkerade jag framför TV'n och skulle avnjuta NHL-matchen mellan Colorado och Edmonton. I ärlighetens namn kan jag med facit i hand säga att det var en riktig jävla skräpmatch från Oilers sida. Dom tar ledningen med 1-0 på ett oerhört vackert mål av Nail Yakupov. Resten av matchen kommer inte att gå till historien som någon av de bästa matcher Edmonton Oilers spelat. Devan Dubnyk är stabil i målet och håller nere siffrorna så där är jag inte speciellt orolig. Däremot så är backarna alldeles för dåliga och det har varit Edmontons problem i många år nu. På pluskontot finns Justin och Nick Schultz som tillsammans med Marc Fistric är stabila. Däremot så är både Ryan Whitney och Ladislav Smid bland det sämsta du kan släppa in på en hockeyplan just nu.

Bland övriga matcher natten till söndag kan nämnas att Mike Smith (Phoenix) höl nollan mot Dallas (2-0) och detsamma gjorde Tuuka Rask (Boston) i deras seger mot Toronto (1-0). Offensivt var Anaheim skoningslösa mot Los Angeles Kings och vann till slut med 7-4 efter bland annat 3 mål av Nick Bonino. Pittsburgh (5-1 mot New Jersey) och Montreal (6-1 mot Buffalo) börjar trampa igång nu och Sidney Crosby gjorde ett av målen för Penguins. I Kalifornien förlorade San Jose för första gången denna säsong i och med att Nashville vann 2-1 efter straffläggning. Två svenskmål blev det och det var Carl Hagelin, New York Rangers som gjorde ett mål i segermatchen (3-2) mot Tampa Bay. Och Johan Franzén gjorde ett mål i Detroits förlust (2-4) mot Columbus.

Nattens tre stjärnor.

1. Ray Emery (Chicago Black Hawks)
2. Nick Bonino (Anaheim Ducks)
3. Tuuka Rask (Boston Bruins)

Inte bara hockey och hårdrock denna dag utan även en fortsättning på kyrkresan som stratade i Karbenning för länge sedan. Idag tar vi oss från Mockfjärd och fortsätter västerut där vi hamnar i Dala Floda. I Floda fanns en kyrka redan på medeltiden som omnämns första gången år 1332. Kyrkan utvidgades i början av 1700-talet och fick då sin nuvarande storlek. Johans Iverus Bernardi målade altartavlan 1774 och predikstolen som är från samma år tillverkades av sockenbon korpral Knipa.

Dopfunten som är i trä härstammar från 1600-talet. Kyrkans främsta prydnad är en medeltida predella som togs tillvara 1932. Det finns flera oljemålningar i kyrkan och en av dessa är målad av baron Palmstierna som höll riddarsyn i socknen 1755. Kyrksilvret blev stullet och återfanns aldrig. En mässhake blev också stulen, men den återfanns tack vare att en ko som gick och betade utanför Sälje by. Kon klev fram ur skogen en dag med mässhaken på hornen.

Vid konfirmationer och första nattvardsgång används Flodas egen sockendräkt. Det finns dokumenterat i en oljemålning gjord av Olof Arborelius som passande är döpt till "Efter konfirmationen".
Texten är hämtad från boken Våra Kyrkor som är utgiven på Klarkullens Förlag. Sidnumret är 280.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar