söndag 22 maj 2011

Kyrkresan besöker kyrka nummer 10!

Sunnansjö är en vacker plats att bo på och när man dessutom är så priviligerad så man har arbetet inom gångavstånd så ska man inte klaga. Det som hänt i byn idag är att vi bestämt att dra tillbaka vår ansökan angående friskola. Ludvika kommun som för övrigt fått bevisat i Aftonbladet att dom tillhandahåller Sveriges sämsta skolverksamhet brukar hota att lägga ner byskolor i kommunen titt som tätt. Med anledning av detta så startade vi upp en friskolegrupp som jobbat en hel del med att få in en ansökan till skolinspektionen. Ansökan har skickats in och det som återstod att göra var kompletteringar. Nu har dock kommunen bestämt att inga skolor ska röras och därför återtar vi vår ansökan. Alla dokument kommer naturligtvis att sparas ifall det blir aktuellt i framtiden att söka.

Kyrkresan går vidare med tanke på att det är söndag. Vi böt stift senast och hamnade i Uppsala stift och Torsåkers kyrka. Kyrkan vi besöker idag ligger i Storvik och är en modern kyrka. Invigningen skedde 1960 och arkitekt var Johan Thomé. Kyrkan är byggd i tegel och betong. Konstnär Uno Vallman har målat en Kristusbild som pryder den grå korväggen. Uno Vallman har även målat en takmålning föreställande skapelsen i fem stora fält. Kyrkorgeln har sju stämmor och är byggd av Grönlunds orgelbyggeri AB. På en höjd ovanför kyrkan finns klockstapeln som byggdes redan 1922.
På sidan 66 i boken Våra Kyrkor från Klarkullens Förlag har jag hämtat dagens information.

Eftersom det är ett jubileum så tänkte jag visa bild på de 10 kyrkor som avhandlats. Den som vill får gärna kommentera i bloggen eller på facebook vilken av dessa 10 kyrkor som är vackrast.









Kyrkorna är uppifrån och ner:
1. Karbenning
2. Norberg
3. Avesta
4. Krylbo
5. Grytnäs
6. Folkärna
7. By
8. Horndal
9. Torsåker
10. Storvik

Vi säger så.

1 kommentar:

  1. Ni är välkomna att flytta hit till stan så barnen får bra utbildning. Vi ligger på näst sista plats på den där listan...

    SvaraRadera