söndag 29 maj 2011

Fotboll + kyrkresa!

Söndag den 29 maj 2011 var en stor dag för mina två yngsta barn. Efter att ha tränat fotboll två gånger var det dags för deras första match i karriären. Resultatet blev 1-9 mot IFK Grängesberg, men det spelar liksom inte så stor roll. Tjejerna tyckte det var skitkul att få spela match och när man är sju år så spelar resultatet mindre roll. Jag som förälder tyckte dock att det var fruktansvärt att se förnedringen eftersom endast segrar räknas :)

En nyss fylld 15-åring hanns med att gratuleras också under dagen.

Kyrkresan går vidare och vi tar oss denna söndag från Storvik via väg 80 mot Gävle. Vi stannar till i samhället Kungsgården där vi hittar Ovansjö kyrka. Storviks kyrka var en modern sak som invigdes 1960 och dess motpol hittar vi i Ovansjö där kyrkan började byggas redan under 1200-talet. Utvidgning av kyrkan och bygge av torn skedde 1760-62. Flera inventarier från den gamla medeltidskyrkan finns bevarade som dopfunten från 1200-talet, ett triumfkrucifix från 1400-talets första hälft samt Maria med barnet i rosenkransen och den heliga Birgitta från 1500-talets början. Två orglar finns på plats i kyrkan och läktarorgeln är ursprungligen byggd av E.A. Setterquist & Son år 1897. I kyrkans vapenhus finns två runstenar inmurade och den ena av dessa är unik så tillvida att det är den enda i landet kända, där sk knut- eller maskrunor använts.
Vill tacka Klarkullens Förlag för boken Våra Kyrkor där det mesta av veckans text är hämtad. Nästa söndag drar vi oss norrut.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar