söndag 11 september 2011

Har vi lärt oss något på 10 år?

I ärlighetens namn så tyckte jag att det var lite häftigt när de kapade flygplanen kraschade in i tvillingtornen som var World Trade Center. Naturligtvis var det djupt tragiskt det som hände för alla oskyldiga människor som fick sätta livet till samt deras anhöriga. Ni får försöka förstå mig rätt, men det blev väldigt bra TV av det hela när det under dagens gång kom fler och fler filmer från en massa olika viklar där man får se dessa plan utan pardon flyga rakt in i byggnaderna. Frågan jag ställer mig tio år senare är om vi har lärt oss något av det som hände? Svaret är naturligtvis ett rungande nej för runt om i världen händer det otrevliga saker och i somras fick vårat grannland Norge vara med om otäcka saker när den blonde norrmannen vandrade runt på Utöya och sköt ihjäl människor besinningslöst. Vi hade större tur när "Terroristen från Tranås" misslyckades med sitt attentatsförsök i Stockholm förra julen. Khadaffi jagas i Libyen och i Israel kommer det aldrig att bli något som kan liknas vid fred. London och Madrid har fått sin del av terror också det senaste decenniet. Usa har bombat Irak och Afghanistan. Saddam Hussein har dödats liksom Usama Bin Ladin. Våld föder dock våld och det kommer inte att dröja speciellt länge innan Usa har ett nytt 9/11. Om det sen är rätt åt Usa är upp till var och en att bilda sin åsikt om.

Nummer 15 i Leksands IF heter Henric Andersén och han blev youtubekändis när han i en match mot Björklöven 2009 gjorde så här http://www.youtube.com/watch?v=nOBoI_C3Ly4 Henrik föddes den 15 april 1991 och han är lillebror till Niclas som spelar i Brynäs. Henrik är Leksands viktigaste spelare i boxplay som jag ser det med tanke på att han är sjukt bra på att döda utvisningar. Han är en pest att möta ute på isen och han är definitivt en av de spelare klubben ska försöka knyta till sig på längre kontrakt. 3 mål och 3 assist blev det på 42 matcher förra säsongen och de siffrorna ska nog Henrik kunna slå kommande säsong. En viktig kugge är han vår nummer 15.
Kyrkresan går vidare och förra veckan besöktes Söderhamn. Vi tar oss vidare och ska ta oss ner till Sandarne. Vi åker från Söderhamn och hamnar i en rondell där en hastighetsskylten fem meter innan rondellen säger 80 km/timmen. Jag börjar naturligtvis asgarva för det skulle nog se lite kul ut om man tog en rondell i 80 kilometer. Till slut är vi framme i Sandarne och har jag förstått det hela rätt så är det ett stort sågverk som ligger i detta samhälle. Kyrkan är då naturligtvis byggd i trä. Grundstenen lades den 24 juli 1858 av dåvarande kronprins Carl. Kyrkan stod klar ett och ett halvt år senare, men invigningen skedde inte förrän i januari 1867.

Major Adolf Wilhelm Edelsvärd har ritat kyrkan som är byggd i nygotisk stil. Sakristian byggdes år 1922, vid en restaurering då ärkebiskopen påpekat att kyrkan var i ett uselt skick. Ytterligare en renovering gjordes på 60-talet och innan den var kyrkan i ett sånt skick att många förespråkade bygge av en helt ny kyrka. Altaret har kvar sin ursprungliga prydnad, ett förgyllt kors. Dopfunten av granit köptes in år 1931 och femtio år senare skänkte församlingsborna en tavla, målad av Sten-B. Rudnäs.
Bilden är tagen av mig. Informationen kring Sandarne kyrka är hämtad från boken "Våra Kyrkor" från Klarkullens Förlag. På sidan 71 kan man läsa om denna kyrka.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar