söndag 17 mars 2013

Kyrkresan går vidare!

Det ska visst släppas ett nytt band till sommarens Sweden Rock Festival i morgon bitti klockan 09.00. Enligt vissa ledtrådar så kan det handla om Sanctuary och skulle det bli verklighet så är det nästan löjligt vilket fantastiskt startfält festivalen får ihop detta år. Det verkar tyvärr inte bli något Y&T, men att få beskåda både Kiss och Rush på samma festival är sjukt bra.

Så här dagen efter förlusten i Örebro så läser man diverse kommentarer kring matchen och jag vidhåller fortfarande att Leksand viker INTE ner sig. Visst man tappar en 2-0 ledning, men tack vare ett fantastiskt målvaktsspel så vänder Örebro på det hela. En viss desperation syns redan efter två matcher, men som jag ser det så har Leksand råd att förlora tisdagens match mot Rögle också. För att vara med på allvar i kampen om elitserieplatserna så måste Leksand vinna sina fem hemmamatcher. Gör man det samtidigt som man lyckas vinna mot Västerås och Södertälje borta så är man topp två när serien är slut. Det känns fortfarande som det är vårat år och harmonin i laget verkar vara fortsatt bra trots att Raffl tappar humöret lite grann i slutet av gårdagens match. Vi har ett bra lag och Rögle kommer att få jobba stenhårt på tisdag för att ta alla tre poängen.

I SM-slutspelet har jag mina sympatier hos HV71 och tyvärr så förlorade man söndagens match hemma mot Linköping med 4-5 efter förlängning. Pär Arlbrandt avgjorde i förlängningen på straff. I söndagens andra kvartsfinal visade Luleå att man är skitstarka i sin hemmaarena. Frölunda fick se sig besegrade med 3-1 och Luleå leder precis som Linköping med 2-1 i matcher.

Natten till söndag spelades 13 matcher i NHL och den största käftsmällen bjöd Chicago på när man besegrade Dallas på bortaplan med smått fantastiska 8-1. Washington och New York Rangers kommer längre och längre från slutspelsplatserna. Rangers har tre poäng upp nu och Washington har åtta poäng upp till Carolina som just nu ligger på plats åtta. Washington torskade mot Boston med 1-4 och Rangers blev nollade av Pittsburgh (0-3). I Columbus spikade målvakterna igen och matchen mellan Blue Jackets och Phoenix slutade 1-0 efter straffar. Sergei Bobrovsky är het som bara den just nu i Columbus mål och han är en starkt bidragande orsak till att laget nu endast är två poäng från slutspel i den västra konferensen.

i Vancouver gjorde Alexander Burrows 1-0 efter endast 6 sekunder, men det hjälpte föga eftersom matchen vanns av Detroit till slut med 5-2. Samma siffror i derbyt mellan Los Angeles Kings och San Jose Sharks. Detta Sharks börjar få problem och deras slutspelsplats är ytterst osäker just nu även om man innehar plats åtta. De svenska målskyttarna under natten var Marcus Johansson som gjorde målet i Washingtons förlust mot Boston (1-4). Gabriel Landeskog gjorde ett av Colorados mål i förlusten mot Minnesota (4-6). Johnny Oduya gjorde ett av de åtta målen i Chicagos seger över Dallas (8-1). Slutligen så gjorde Henrik Zetterberg två av Detroits mål i 5-2 segern mot Vancouver.

Nattens tre stjärnor:

1. Sergei Bobrovsky (Columbus Blue Jackets)
2. Kyle Turris (Ottawa Senators)
3. Devin Setoguchi (Minnesota Wild)

På vägen upp mot dalafjällen lämnar vi Äppelbo och hamnar vid ett kapell som ligger i Yttermalung. Malung heter församlingen dör man hittar detta kapell som uppfördes 1889-1890 efter ritningar av arkitekt Gustaf Sjöberg. Tidigare hade det funnits ett träkapell på platsen som byggdes under 1700-talet. Stomme i dagens kapell är av trä och det kapellet består av ett långhus med kor i öster. Ytterväggarna är klädda med vitmålad stående träpanel och små korsarmar sträcker ut sig från långhusets norra och södra sida.

Kapellet byggdes om till långhuskyrka 1965-66 med sakristia i norr och västtorn. Ritningarna till detta gjordes av arkitekt Tore Virke från Stockholm. Bland inventarierna märks ett dopaltare som är från det gamla kapellet. Ljuvas Anders Ersson från Leksand har målat altartavlan och en liten kyrkklocka från gamla kapellet finns på sakristians vägg.
Texten som handlar om kapellet i Yttermalung är hämtad från wikipedia.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar