söndag 7 augusti 2011

Kyrkresan når kyrka nummer 21!

Ett av de finaste ord jag vet är semester och den börjar måndag 8 augusti i år. Tre veckors ledighet ska avnjutas samtidigt som jag vet att tre veckor också går fruktansvärt fort. Det ska hur som bli oerhört skönt att komma ifrån jobbet några veckor för att skaffa mig ny energi när det är dags att gå in i hösten och vintern. Sen är det naturligtvis vissa kunder som jag inte kommer att sakna speciellt mycket.

I förra veckan skrev jag några rader om den gamla kyrkan i Trönö och oftast så finns det även en nyare kyrka i orter där gamla kyrkor existerar. I Trönös fall så började bygget av den nya kyrkan den 7 januari 1893 och invigningen skedde den 1 december 1895. Byggmästare Erik Jacobsson la den första grundstenen den 5 maj 1893 och Trönöborna hade sedan december 1895 en kyrka med plats för c:a 1000 personer (folkmängden i församlingen var i slutet av 1800-talet c:a 1600 personer). Kyrkan är uppförd i gotisk stil.

1957-58 gjordes en omfattande restaurering invändigt då sakristian flyttades och kyrkorummet krymptes till 650 platser. Ett andaktsrum och kapprum  inreddes då i kyrkans bakre del. Ser man till inventarierna i kyrkan så märks en mässhake från 1400-talet, dopfunt tillverkad av Lars Bodin till invigningen samt relikskrin från 1220-talet. Orgeln om 15 stämmor och 2 manualer är från år 1895 och gjordes av firman Åkerman & Lund. Den är en av de bäst bevarade orglarna i sin stil.

Mässhaken och dopfunten förstördes dock i en brand den 11/11-98. Kyrkan som totalförstördes återinvigdes 2001. Den renoverade kyrkan har en ljus och modern stil och det som utgjorde kyrkrummet har delats upp i ett kyrkrum och en skyddad inhägnad som utgörs av de gamla murarna. 
Boken Våra kyrkor från Klarkullens förlag samt Wikipedia har text hämtats från denna vecka.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar