söndag 14 augusti 2011

Kyrkresan glider vidare!

En vecka av min semester har nu passerat och gårdagskvällen blev mycket trevlig i goda vänners lag där undertecknad tog på sig rollen som lekledare i årets andra musiktävling i ämnet Trackslistan. Reglerna i denna tävling är skitenkla och betyder att jag i varje deltävling spelar 26 låtar från 26 olika år (1985-2010). Det var nämligen dessa år som Kaj Kindvall i radions P3 spelade årslistor i sin långkörare Tracks. Låtarna har det gemensamt att de är placerade på samma placering på de olika årslistorna och i går spelade jag de låtar som låg som nummer 46 på de olika årslistorna.

1810 invigdes kyrkan i Norrala och dit har vi tagit oss från Trönö. Vi åker mot kusten och korsar E4:an lite norr om Söderhamn. Innan denna kyrka fanns på samma plats en medeltidskyrka som var en av de äldsta i Norrland. Den eldhärjades 1807 och nedre delen av gamla kyrkans östtorn bibehölls och där finns numer sakristian. Kyrkan i Norrala är rik på äldre inventarier som räddades vid branden. Ett relikskrin från 1100-talet tillverkad av förgylld och emaljerad koppar på en stomme av trä får räknas som det märkligaste föremålet.

Lockplattan visar Kristus i majestät och de fyra evangelisternas symboler samt att en latinks inskrift löper runt locket. Ett dopfat av mässing från 1500-talet samt en oblatskål av silver med driven och graverad dekor som skänktes 1651 finns också att beskåda i Norrala kyrka. En uppmärksammad inredningsdetalj är orgelfasaden från 1818. På kyrkogården står en byggnad, "Staffans stupa", uppförd till minne av Hälsinglands apostel. Dessutom finns en runsten att beskåda på kyrkogården.

Det viktigaste har jag dock sparat till sist. Pär Arvidsson som är boende i Söderhamn har minnen från inte mindre än nio skolavslutningar i Norrala kyrka. Dessutom är han konfirmerad i denna vackra kyrka.
Semestern går vidare och kyrkresan fortsätter nästa söndag.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar