söndag 26 juni 2011

Kyrkresa även denna vecka!

Innan vi fortsätter vår resa bland Sveriges kyrkor måste jag först bara nämna att Ryan Smyth är tillbaka där han hör hemma, nämligen i Edmonton Oilers. Han blev bortbytt efter finalförlusten mot Carolina Hurricanes 2006 och har spelat i New York Islanders, Colorado Avalanche och Los Angeles Kings sen dess. Åldern på Ryan Smyth är 35 och får han vara skadefri så är han en jätteförstärkning till det nya unga Oilers. Inget ont om Colin Fraser som fick lämna Oilers, men sanningen är den att Ryan Smyth är på nåt sätt Mr Edmonton Oilers efter att ha spelat 770 matcher och gjort 549 poäng för laget.

Hälsingland är landskapet vi befinner oss i just nu och förra veckan besöktes kyrkan i Lingbo och då nämnde jag att predikstolen ursprungligen var placerad i en kyrka i Skog. Och just Skog besöker vi denna vecka och kyrkan där är uppförd i nyklassisk stil 1805. Den främsta klenoden i kyrkan är Skogsbonaden, en bonad från 1200-talet i linne och ullgarn, 175 cm lång och 35 cm bred. Motivet på bonaden är en stavkyrka och klockstapel i centrum samt vilddjur och hästar med ryttare som från ömse sidor störtar mot kyrkan.

Thure Wennberg från Stockholm är det som ritat kyrkan medans byggmästaren kom från Gävle och hette Johan Christoffer Loell. Predikstolen är från 1904 och bemålad med evangelistsymboler. En vacker brudkrona är från 1696. Altaret tillkom 1987 och kyrkklockorna är från 1632 och 1656. Skogs kyrka ligger nära väg 83 i Söderhamns kommun.
Som vanligt uppger jag att källan till mina uppgifter är boken Våra Kyrkor från Klarkullens Förlag. Skogs kyrka kan man läsa om på sid 72.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar