söndag 8 juli 2012

Regn detta djävulens påfund!

Den som uppfann regnet skulle ha en stor jävla fet smäll. Visst kan det vara charmigt med lite regn då och då, men söndagen den 8 juli 2012 har det vräkt ner regn hela dagen. Jag spenderade ungefär fem timmar på jobbet och naturligtvis så var just regnet det stora samtalsämnet. De som simmade uppe i Vansbro hade inte behövt böka ner sig i älven. det hade räckt med valfri vattenpöl eller dike efter vägen. Ska man se något positivt med det hela så är det naturligtvis att man kan resonera som så att det alltid är någon som har det sämre än en själv. Och jag skulle inte vilja bo i Mariannelund i Småland där Brusaån och Silverån har extremt höga vattenflöden och en klass 3-varning har utfärdats.

Här i Dalarna finns en av landets största sjöar och sommartid är det helt underbart att bila runt Siljan. Anledningen till att jag tar upp detta faktum är att kyrkresan lämnar Bjursås för att ta sig nordväst på väg 80. När man når Gärdebyn breder Siljan ut sig i sin prakt och utsikten är fantastisk inte bara över sjön utan även över Rättvik där kyrkresan stannar denna vecka. Kyrkan kom till under 1200-talets kyrkobyggnadsperiod kring Siljan. Kyrkan som ligger på udden i rättviken byggdes till under 1300 och 1400-talen. Ett antal träskulpturer som skaffades fram till senmedeltidskyrkan finns fortfarande kvar. Triumfkrucifixet som på sätt och vis fyller hela kyrkorummet är den verkliga klenoden.

Kyrkan byggdes om från 1670-talet och ett drygt sekel framåt. Då försågs kyrkan med korsarmar och torn. Ovanför altaret i en altaruppsats presenteras den kristna förkunnelsens innehåll samt andaktens föremål och centralgestalten är den uppståndne Herren. 1705 tillverkade hovbildhuggare Caspar Schröder barockuppsatsen. Träsnidare Johan Matzon tillverkade predikstolen i renässansstil år 1636. Denna predikstol visar Kristus som världens frälsare, omgiven av de fyra evangelisterna.

87 stycken gråtimrade kyrkstall ligger nordväst och nordost om kyrkan. Det är två markerade klasar med gränder och små öppna platser. Stiftsgården i den gamla klockargården ligger norr om kyrkan.
Som vanligt så har boken Våra Kyrkor från Klarkullens Förlag legat som grund för min text. På sid 278 kan man läsa mer om kyrkan i Rättvik.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar