onsdag 4 juli 2012

NHL-onsdag!

1 juli är ett datum som brukar få det att vattnas i munnen på hockeyälskare världen över. Det är det datum då de så kallade fria agenterna blir just fria att förhandla med vilken klubb som helst. Det hände en del och jag tänkte redogöra för lite av det som hänt och lite personliga synpunkter.

Största grejen skedde idag när Zach Parise (tidigare New Jersey Devils) och Ryan Suter (tidigare Nashville Predators) båda skrev 13-årskontrakt med Minnesota Wild. Detta betyder att Minnesota blir att räkna med för i organisation finns redan Mikko Koivu, Danny Heatley, Devin Setoguchi och Matt Cullen mfl. Ett annat lag som värvat riktigt bra och framförallt satsat på rutin är Dallas Stars. Ray Whitney skrev på för 2 år och Jaromir Jagr plitade på ett kontrakt över kommande säsong. Dessutom böt Dallas till sig Derek Roy från Buffalo Sabres i utbyte mot Steve Ott och Adam Pardy. Adam Burish (San Jose) och Sheldon Souray (Anaheim) lämnar Dallas organisation.

Långa kontrakt har skrivits den senaste veckan också. Sidney Crosby stannar i Pittsburgh Penguins och ett nytt 12-årskontrakt är påskrivet. 10 år framöver har Jonathan Quick tänkt sig vara Los Angeles Kings trogen. Jordan Staal har även han skrivit 10-årskontrakt med nya klubben Carolina Hurricanes. Carey Price blir kvar i Montreal. Kontraktet är skrivet på 6 år. Vancouver Canucks har legat lågt hittills och det största där är att de skrivit 6-årskontakt med backen Jason Garrison som närmast spelade i Florida. En veteran lämnar Canucks. Det är Sami Salo som nu tillhör Tampa Bay Lightnings organisation.

Jiri Hudler från Detroit till Calgary (4 år) och Olli Jokinen från Calgary till Winnipeg är två andra rätt stora förändringar. I Winnipeg kommer Nik Antropov att återförenas med sin kompis från tiden i Toronto. Det handlar om Alexei Ponikarovsky som byter New Jersey Devils mot Jets. Det som hänt med de svenska spelarna är endast att Mikael Samuelsson är tillbaka i Detroit samt att målvakten Jonas Gustavsson också spelar i Detroit kommande säsong. Och när vi ändå är inne på målvakter så kommer New Jersey Devils fortsatt att ha ligans äldsta målvaktspar eftersom både Martin Brodeur och Johan Hedberg skrev på för 2 nya år med klubben.

Om man ser hur mitt favoritlag Edmonton Oilers agerat så här långt så har det varit tämligen lugnt. Tre spelare har förlängt sina kontrakt. Yann Danis, Ryan Smyth (hur viktigt som helst) och Darcy Hordichuk spelar i Edmonton även kommande säsong. Det största laget gjort är dock att dom vann kampen om talangen Justin Schultz. Denne 22-åring spås en lysande framtid i ligan och är det något Oilers behöver så är det defensiv stabilitet. Det blev dock något bättre senaste säsongen och laget bättrade på sin skottstatistik jämfört med året innan:

2010/11:
Skott på mål: 2188
Skott mot sig: 2607
2011/12:
Skott på mål: 2186
Skott mot sig: 2518
 2010/11:
Skott vunna: 22 matcher
2011/12:
Skott vunna: 25 matcher

Dagens nostalgiklipp från Youtube handlar om en av de bästa backarna i ligans historia Paul Coffey.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar