söndag 15 juli 2012

Kyrktrippen når rakt ut i skogen!

Söndag igen och jag har varit till Mockfjärd idag. Där käkade Lisa och tjejerna glass medans jag och Alf-Henry gick och tittade på kyrkan. Kyrkan i Mockfjärd är inte den vackraste i detta land, men precis som många andra har den en viss charm och finns där en kyrkogård som är välskött så kan man se genom fingrarna att kyrkan i sig inte är det finaste man sett. Nu är det inte Mockfjärd som vi tar oss till i veckans kyrkresa utan vi lämnar Rättvik och beger oss rakt ut i Rättviks finnmark där vi till slut finner Dådrans kapell.

Så jättemycket information om detta kapell finns det inte. I boken våra kyrkor är den inte ens nämnd utan information får då hämtas från nätet. Detta enkla brukskapell är från 1839 och tillsammans med Bingsjö kapell (som besöktes för några veckor sedan) bildades en kapellförsamling till Rättvik 1918. Denna kapellförsamling som gick under namnet Bingsjö-Dådrans församling upphörde 1992 och återgick åter igen till den gamla moderförsamlingen i Rättvik.

Ett torn tillkom 1880 och kapellet är byggt av natursten och slaggsten. Långhuset har nord-sydlig orientering och i söder finns ett rakt kor medans det i norr är ett kyrktorn. 1962 överlämnades kapellet av Kopparfors AB till Rättviks församling (eller till som det då hette Bingsjö-Dådrans församling).
 Wikipedia har varit till hjälp denna vecka och nästa söndag tar vi oss norrut igen.

Vi säger så.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar