söndag 22 juli 2012

Kyrkresan når kyrka nummer 60!

Klockan 11.42 idag startade min ledighet som har det oerhört vackra ordet semester. Tre veckor ledigt väntar och det ska bli fruktansvärt skönt att ladda om batterierna. Veckan på Gotland kommer att bli den absoluta höjdpunkten där jag och min mor bland annat ska åka runt ön och botanisera bland de 96 kyrkor som ön erbjuder. Min kyrkresa här på bloggen når idag kyrka nummer 60 och vi håller oss kvar i Dalarna och lämnar Dådrans kapell för att ta oss till Boda kyrkby.

Byggtiden för denna kyrka var 1847-1851 och kyrkan ersatte ett äldre träkapell. Senaste restaureringen skedde 1990. Kyrkan är byggd som en treskeppig byggnad med absidformat kor. Kyrkans placering på Budbackens krön gör att det syns vida omkring. Det stora, vackra mittpartiet dominerar kyrkan invändigt. I koret med fristående altare har kyrkmålare O Hofrén målat korintiska pilastrar i grått med girlandprytt taklistverk. Detta gjorde han 1848.

Sedan 1938 har korets tre fönster glasmålningar föreställande den korsfäste Kristus, herdarnas tillbedjan samt uppståndelsen. Hammarbergsorgeln togs i bruk 1963. Från det gamla träkapellet kommer det nyrestaurerade, medeltida altarskåpet som även tidigare fanns i Rättviks kyrka. Bodamästaren Simon hack har gjort dopfunten som är gjord i kalksten och från Silverbergets gruva kommer en kalk och paten av silver. I korgolvet är i den äldre delen golvstenen från det gamla kapellet använd.
I boken Våra Kyrkor från Klarkullens Förlag kan man läsa mer om denna kyrka på sid 279. En liten anekdot kan berättas också och det är att hemmets äldste katt är född och hämtad i Boda kyrkby.

Ytterligare tio kyrkor har då besökts och som vanligt så kan ni vara med och rösta fram vilken som är den vackraste av de senaste tio. Ni sätter poäng 3-2-1 till de tre kyrkor ni anser vackrast och de kyrkor som tävlar i denna omgång är följande:










1. Edsbyns Kapell
2. Svabensverk
3. Bingsjö Kapell
4. Envikens Gamla Kyrka
5. Envikens Nya Kyrka
6. Grycksbo
7. Bjursås
8. Rättvik
9. Dådrans Kapell
10. Boda kyrkby

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar