söndag 20 januari 2013

The game is on!

Äntligen, äntligen,äntligen.

Pucken är släppt och Patrick Kane i Chicago Black Hawks blev säsongens första målskytt i NHL. Ett Power Play mål efter 3:41 mot Los Angeles Kings blev startskottet för denna nya NHL-säsong som tack vare lockouten blir endast 48 omgångar lång. Samtidigt blir det rena vilda western redan från start för nu ska det avgöras på endast 99 dagar vilka 16 lag som går till slutspelet. Lagen har med andra ord inte råd med några längre formsvackor och Detroits start mot St. Louis (0-6) kan bli början på en mardröm där Nicklas Lidström kommer att saknas något enormt.

Det var gubbarnas kväll/natt annars i premiären där både Teemu Selänne i Anaheim och Jaromir Jagr i sin nya klubb Dallas stod för 4 poäng fördelade på 2 mål och 2 assist. Anaheim spöade Vancouver borta med 7-3 och Dallas startade säsongen med en seger 4-3 mot Phoenix. Även Marian Hossa (Chicago) och Martin St Louis (Tampa Bay) visade sig från sin bästa sida genom att göra 2 mål vardera i sina segermatcher mot Los Angeles (5-2) och Washington (6-3).

Oj vad kul det ska bli detta och jag ska förse er med statistik under hela säsongen tänkte jag. "Mitt lag" är Edmonton Oilers och i natt startar deras säsong med bortamatch mot Vancouver. Ett Vancouver som naturligtvis är fyllda av revansch efter förlusten mot Anaheim. Jag tror dock ungdomlig entusiasm kan ta Edmonton långt under denna korta säsong. Jag läste att dom startar med Taylor Hall, Jordan Eberle och Ryan Nugent-Hopkins som förstalina och både Justin Schultz och Nail Yakupov finns med på isen klockan 03:00 svensk tid.

Nattens tre stjärnor blev:

Teemy Selänne (Anaheim)
Jaromir Jagr (Dallas)
Martin St Louis (Tampa Bay)

Vi lämnar denna underbara sport och tar oss vidare på kyrkresan som haft uppehåll ett tag nu. Senast var vi i Djura och vi tar oss nån mil söderut längs med dalälven och hamnar i Gagnef som blivit känt för den breda massan de senaste veckorna med låten "Gagnef Stajl". Det finns en kyrka i Gagnef också som ligger otroligt vackert på en höjd med älven rinnande nedanför sig. Den första kyrkan i Gagnef var i trä och uppfördes sent 1200-tal eller tidigt 1300-tal. Grunden till denna kyrka upptäcktes bär den nuvarande kyrkan renoverades 1916.

Kyrkan har haft sitt nuvarande utseende sedan 1771 och då avskaffades också klockstapeln. Tornets lanternin tillkom 1828 och tornuret 1853. Bänkarna byttes ut 1916 och långhuset fick koppartak i stället för spåntak 1963. Dopfunten är från 1979 och den är huggen i sandsten av Erik Sand. En av kyrkans tidigare dopfuntar finns i Mockfjärds kyrka dit vi passande nog ska bege oss nästa gång. Hans Mohson tillverkade predikstolen 1789 och kyrkklockorna är från 1963.

Nattvardskalken och patén i silver är från 1954. 1815 göts oblatasken i silver om från en ask som härstammar från 1672. Altarkorset är från 1969 och i det finns silver, bergkristall och rubiner. Orgeln i kyrkan omfattar 39 stämmor och är från 1945. En elektrisk kororgel införskaffades 1993.
Texten är denna vecka hämtad från Wikipedia.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar