söndag 27 januari 2013

Saxon!

Det finns massor med gamla uvar inom hårdrocken som haft karriärer som sträcker sig över både 30 och 40 år. Det är dock inte så många gamla uvar som fortfarande levererar högklassig musik på platta efter platta. Ett av de band som verkligen levererar är Saxon och i sommar ska det bli förbannat kul att se dom live återigen på världens bästa hårdrocksfestival. Nya plattan "Sacrifice" släpps den 27 februari och Biff Byford ska även sjunga på kommande plattan med Avantasia. En icke alltför oäven gissning är att om tillfälle finns så kommer Biff att gästa Avantasias spelning på Sweden Rock och kanske så gästar Tobias Sammet Saxons spelning. Det har han nämligen gjort tidigare.

747 (Strangers In The Night)

Förra veckan besöktes kyrkan i Gagnef och då nämnde jag att en av de tidigare dopfuntarna i den kyrkan nu står i Mockfjärds kyrka. Därför passar det bra att ta oss söderut. Vi åker över flottbron i Gagnef och i Djurås tar vi höger mot Sälen. Efter ett par mil når vi Mockfjärd och vi svänger vänster i rondellen, åker över Dalälven och svänger höger mot centrum. Kyrkan hittas på vänster sida om vägen och det handlar om en träkyrka som invigdes år 1700. Tidigare stod ett kapell på samma plats där kyrkan står idag.

Sakristian på norra sidan fick sin nuvarande form 1795-1798, men är ursprungligen äldre. Kyrktornet i väster tillfogades 1827 och kyrkans fönsteröppningar förstorades i slutet av 1800-talet. Kyrkan är knuttimrad och brädfodrad förutom tornet som nedtill är spånklätt. Kyrkans inre är klädd med målad, stående panel. Ett tunnvalv täcker långhuset och i tornets bottenvåning samt skaristian är det platta innertak. Predikstolen är från 1760-talet.
Infon idag är hämtad från mig själv, wikipedia samt boken Våra Kyrkor (sid 277)

Nattens hockey från NHL kan man sammanfatta med att det gick åt helvete för mitt lag och det är alltid lika illa att torska mot Calgary. Det är ungefär som de få gånger Leksand förlorar mot Mora. 4-3 till Calgary blev det och det är bara att knyta näven och hoppas på att varannan seger håller i sig natten mot tisdag när Colorado gästar Oilers. En svensk gjorde debut i NHL och passade på att göra succé också. Victor Fasth vaktade kassen för Anaheim i segern (3-2 efter straffar) mot Nashville och han belönades med att bli matchens första stjärna. En svensk målskytt blev det också och det var Calgarys Mikael Backlund som gav sitt lag ledningen med 1-0 i matchen mot Edmonton.

Matt Read gjorde hattrick för Philadelphia när dom körde över Florida med 7-1 på bortaplan. Patrick Marleau tangerade ett rekord genom att göra två mål fjärde matchen i rad. Colorado pulvriserades med 4-0 och Sharks ser oerhört stabila ut. Poängligan toppas också av Marleau och Joe Thornton som båda gjort 11 poäng på fyra matcher. Sharks leder dock inte Western Conference för Chicago har spelat fem matcher och vunnit samtliga så just nu är det Black Hawks som leder hela ligan.

Nattens tre stjärnor:

1. Matt Read (Philadelphia Flyers)
2. Patrick Marleau (San Jose Sharks)
3. David Perron (St. Louis Blues)

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar