söndag 31 juli 2011

Kyrka nummer 20!

Besökte far och mor idag och blev bjudna på delikat hemgjord pizza. Tur att far kan laga mat med tanke på att det aldrig varit någon av min mors specialiteter. Morsan är istället ett av mina sällskap när det vankas kyrkturer. Vi kan sätta oss i bilen tidigt på morgonen och sen dra en repa på 120 mil bara för att titta på kyrkor. Om detta är ett normalt beteende vet jag inte, men förbannat trevligt är det i alla fall och det är garanterat något jag kan rekommendera.

Kyrkresan går idag vidare till Trönö och den gamla kyrkan vars historia går tillbaka ända till 1100-talet. En av de bäst bevarade medeltidskyrkorna i Sverige handlar det om. Sitt nuvarande utseende fick kyrkan år 1756 och en restaurering skedde 1914-15. Klockstapeln och bogårdsmurens restaurering bekostades av staten och förvaltas nu av Riksantikvarieämbetet. Ärkebiskop Nathan Söderblom som föddes i Trönö fick den 15 januari 1936 en klocka hängande i klockstapeln för att hedra den bortgångne ärkebiskopens 70-årsdag.

Ca 200 meter från kyrkan har ett museum inrättats i den gamla prästgården med Nathan Söderbloms tillhörigheter. I kyrkan finner man en vackert träsnidad predikstol från 1664, två läktare där män och kvinnor hade varsin och dessutom så finns det numrerade bänkar. Bland inventarierna märks en madonnabild från 1500-talet, triumfkrucifix från tidigt 1400-tal och helgonskåp från 1500-talet av Haaken Gullesson.

Fakta som vanligt hämtat från boken Våra Kyrkor utgiven av Klarkullens Förlag (ISBN 91-971561-08). Trönö gamla kyrka kan man läsa om på sid 72.
Detta betyder att vi nu gått igenom ytterligare tio kyrkor i vår kyrkresa så därför passar jag på att fräscha upp erat minne över de tio senaste som besökts. Dessutom kan ni betygsätta vilka av dessa kyrkor som är vackrast. Det gör ni genom att ge tre kyrkor poäng enligt poängsättningen 3-2-1.












Kyrkorna är uppifrån och ner:

1. Ovansjö
2. Järbo
3. Ockelbo
4. Lingbo
5. Skog
6. Hanebo
7. Segersta
8. Bergvik
9. Mo
10. Trönö Gamla Kyrka

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar