söndag 17 juli 2011

Kyrkresan går vidare!

Mycket jobb och mycket lathet har gjort att skrivandet här har blivit lidande. Att jag skulle hoppa över kyrkresan finns dock inte så idag ska vi förflytta oss från Segersta till Bergvik. Vi tar oss fram på småvägar tills vi hamnar i Bergvik.

Bergvik hade i slutet av 1800-talet vuxit till en stor industriort. Bruksdisponent Uno Ulin testamenterade i juli 1889 en summa av 75.000 kronor för att kunna bygga en kyrka. När han avled 1909 togs frågan om kyrkobygget upp och i juni 1915 kunde ärkebiskop Nathan Söderblom inviga kyrkan i Bergvik. Ett dokumentskrin murades in under koret med 1915 års mynt, dagstidningar och fotografier. Hela koret är dekorerat i jugendstil med dekorativa målningar som är utförda av konstnären Yngve Lundström.

Altaret pryds av ett passionskrucifix från Oberammergau. Dopfunten som är gjord i täljsten har en dopskål av silver och skänktes av disponent Evald Granström och hans hustru 1920. Orgelfasaden som är inköpt till kyrkan är en äkta barockskapelse som troligtvis är tillverkad i Jämtland på 1760-talet.
Boken Våra kyrkor från Klarkullens förlag har lagt grunden för dagens text och vill man läsa mer om kyrkan i Bergvik så letar man på sidan 69 i denna bok.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar