söndag 30 september 2012

Vi lämnar Mora!

Har inte skrivit något alls den senaste veckan och att försöka summera denna vecka är inte det lättaste. Det har varit en hel del jobb och så har laget spelat tre matcher. I tisdags fanns jag på plats när Troja besökte Tegera Arena. Leksand förlorade med 2-3 efter straffar och där skulle Leksand stängt matchen i andra perioden. I torsdags var det stabilt värre i bortamatchen mot Södertälje och trots ett underläge (0-2) så lyckades Leksand tack vare sitt fantastiska Power Play vända och vinna med 3-2. Samma siffror blev det i lördags när Mora gästade Tegera för säsongens första daladerby. Tyvärr var det Mora som vann efter straffläggning och tyvärr missade jag matchen pga jobb. Att förlora mot Mora är alltid tungt.

Och på tal om Mora så lämnar vi Mora denna vecka för att bege oss till Sollerön på vår kyrkresa. Sollerön som är en ö i Siljan når man via landsvägen och man tar av från väg 242 strax söder om Mora. Kyrkan är ritad av arkitekt O Tempelman och fick vid byggnaden namnet Sophia Magdalena kyrka efter Gustav III:s hustru. Året för invigningen var 1785. Långhuset har fått tvärskepp på båda sidor.

En av socknens män Krång Lars Ersson har byggt kyrkans predikstol och altare. Dalarnas äldsta kyrkklocka gjuten 1530 hänger i tornet. Kyrkklockan kommer ursprungligen från det gamla S:t Laurentius kapell.
På sidan 278 i boken Våra Kyrkor kan man läsa om denna kyrka.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar