söndag 16 september 2012

Vi lämnar Orsa!

I onsdags var det premiär i hockeyallsvenskan och det började på bästa sätt med att firma Hurtubise, Ryno och Kapstad hade en lyckad premiär i Tegera Arena. Karlskrona är nykomlingar och slutresultatet blev 5-1 och allt var frid och fröjd. Därför så var optimismen stor när grabbarna satte sig på bussen för att fara de många milen till Haparanda för att ta sig an seriens andra nykomling Asplöven. Det slutade med förlust (2-4) och man kan fråga sig varför? Visst är det kanske lite knepigt att ta sig an Asplöven i deras lilla hall och visst ger dom allt i en match där Leksand är andra parten. Men det är faktiskt ingen ursäkt. Denna match ska Leksand vinna ändå tack vare att dom helt enkelt är ett bättre hockeylag än Asplöven. Vad spelare och tränare än säger så nog fan är underskattning ordet som söks efter denna match. Jag antar att det bara är att bryta ihop och ta nya tag på tisdag när Tingsryd kommer på besök.

Senaste målet på kyrkresan var Orsa och därifrån tar vi oss denna vecka till Våmhus. Den första kyrkan som fanns i Våmhus var ett träkapell som uppfördes 1635. Detta kapell revs 1789. Nuvarande stenkyrka uppfördes 1790-1794 och den placerades ett hundratal meter norväst om platsen där kapellet låg. Kyrkobyggnaden består av ett rektangulärt långhus med rakt avslutat kor i öster. Öster om koret hittar man en tresidig sakristia och väster finns kyrktornet som är kvadratiskt med åttakantig lanternin och lökformad tornspira.

Bland inventarierna hittar man bland annat en åttakantig dopfunt från 1662 som tidigare stått i det gamla kapellet. Predikstolen från 1600-talet och två ljuskronor från 1700-talet fanns även de tidigare i kapellet. Altaruppsatsen är från 1807. Två kyrkklockor hänger i tornet. Lillklockan fanns ursprungligen i Mora kyrka och den inköptes år 1651 och en omgjutning skedde i Mora 1672. Storklockan är gjuten i Stockholm och tillkom 1735. 1973 skaffades den 20-stämmiga kyrkorgel som nu står i kyrkan. Den är tillverkad av Hammarberg.
Denna vecka är informationen till viss del hämtad från Wikipedia.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar