söndag 9 september 2012

Mot Kalle Moraeus hemtrakter!

Att springa in och ut gör man när man är nio år och det är det inget att säga om. När det bor en mops i huset och man springer ut och in och dessutom glömmer att stänga både dörr och hundgrind så kan det bli besvärligt. Mopsen tyckte garanterat att livet var härligt när han fick vara ute och springa som han ville utan att ha någon konstig människa med sig. Nu är det en väldigt tur i oturen att denne lille mops tidigare bott hos grannen så han hade naturligtvis stuckit hem till "sig". Tur också att grannen var hemma för annars så kunde det blivit väldigt obra. Vad lär vi oss av detta? Jo att vi försöker stänga både hundgrind och ytterdörren. Och det borde inte vara så svårt med tanke på att snart är det kallt ute också.

Senast jag botaniserade bland våra kyrkor så befann jag mig i Skattungbyn och därifrån kör vi järnet mot Orsa som är dagens stopp. Den första kyrkan i Orsa byggdes på 1200-talet och den fick sin nuvarande bredd under 1300-talet. Det nuvarande koret byggdes 1755 och då köptes även altartavlan in. Det medeltida altarskåpet flyttade till Skattunge kapell ett par år senare. Tornet byggdes 1853.

En ny kororgel köptes in i samband med en stor restaurering. Restaureringen skedde 1979 då även yttertaket lades om. Ett nytt kalkstensgolv lades också i främre delen av kyrkan och då fann man lämningar av två äldre golv (ett av sten och ett av tegel) samt föremål och mynt från 1300-talet. Till 1300-talet kan även dateras triumfkrucifixet liksom dopfuntens fot med drak- och hästhuvuden. Själva dopfunten gjöts 1531 samtidigt med en av klockorna som ersättning för en klocka Gustav Vasa beslagtagit. Sockenkistan som är järnbeslagen är från 1500-talet och har tre lås och ring med drakhuvud.
Som vanligt så är faktan hämtad från boken Våra Kyrkor från Klarkullens Förlag och om just denna kyrka kan man läsa om på sidan 279.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar