söndag 23 september 2012

Leksand, Liverpool och Mora!

Jag är väldigt svag för idrott och då är det ishockey och fotboll som är de största passionerna. Leksands IF och Liverpool hör till det som jag följer, men även AIK i fotbollsallsvenskan och Edmonton Oilers i NHL har min fulla uppmärksamhet under säsong. Om vi ska börja beta lite i det senaste så åkte AIK till Neapel i Italien och åkte på stordäng av Napoli (0-4). AIK är just nu indraget i en riktigt maffig guldstrid i årets allsvenska, men i Europa räcker inget svenskt lag till. Det är den bittra sanningen.

Samtidigt som AIK spelade fotboll i Neapel så spelade Leksand ishockey i metropolen Uppsala och det gick bättre. Stabilt är ordet jag använder efter den matchen även om slutresultatet skrevs till endast 3-2. Det som glädjer en gammal Leksing är det faktum att Power Play-spelet funkar och att värvningen av Pär Edblom är bland det bästa som hänt de senaste åren. Sen är det bonus att truppen är så gott som skadefri och att Filip Forsberg får spela utan galler. Och som han spelar sen pöjken. Nästa match är på tisdag då Troja/Ljungby gästar Leksand för ett tidigt toppmöte.

Eftermiddagen idag spenderades på Grängesbergs inneställe Stopet där en god pizza åts samtidigt som Liverpool tog sig an Manchester United på Anfield. Jag ska göra ett ärligt försök att vara ödmjuk i mina funderingar kring detta, men det känns svårt med tanke på hur matchen utvecklade sig. Att Liverpool får en spelare utvisad säger jag inget om. Att Manchester United gör en fantastiskt dålig första halvlek såg varenda människa som såg matchen. Att Steven Gerrard ger Liverpool ledningen med 1-0 i början av andra är helt enligt hur matchen sett ut så långt. I detta skede av matchen börjar Manchester United spela fotboll och kvitteringen till 1-1 av Rafael är helt i sin ordning. Det är det som händer sedan som gör att ödmjukheten kan skamfilas en aning.

Naturligtvis så faller det en Unitedspelare i straffområdet och naturligtvis så får United straff och naturligtvis så gör van Persie mål på denna straff. Nu ska det i ärlighetens namn sägas att det var ingen straff för kontakten mellan spelarna är obefintlig. Det är minst lika mycket straff åt det andra hållet i första halvlek och den är också väldigt tveksam. Sen gör det inte saken bättre att van Persie senare går in med dobbarna före i en duell och får gult i stället för rött som Liverpoolspelaren fick i första halvlek. United vann matchen med 2-1 och inget kan ändra på det, men det är jävligt konstigt att dom alltid får med sig domarna i samband med tveksamma situationer.

Vi lämnar fotbollen och hamnar i Sveriges rövhål när kyrkresan lämnar Våmhus för att så småningom hamna i Mora. Den nuvarande interiören i kyrkan i Mora formades i huvudsak på 1400-talet. Undantaget är koret som tillkom 1754. 1581 fick kyrkan sitt första torn som dock förstördes i ett blixtnedslag 1671. Det ersattes av ett nytt några år senare. I vapenhuset förvaras bland annat bokmärken frän de byamän som byggde tornspiran år 1673.

Kyrkorummet är en treskeppig hall med tegelstenspelare, stjärnvalv i mittgången och kryssvalv i sidoskeppen. Altartavlan och predikstolen gjordes 1755. I sakristian förvaras flera klenoder. En mässhake från 1400-talet liksom en samtida korkåpa med vapensköld och ett medeltida träkrucifix förvaras bland annat där. Det finns också en tavla med namnen på samtliga kyrkoherdar sedan år 1372. På kyrkogården vilar Anders Zorn och hans maka strax sydost om koret. Klockstapeln från 1670-talet har tre klockor där den äldsta är från 1484.
Vill man läsa mer om kyrkan i Mora så slår man upp sid 280 i boken Våra Kyrkor utgiven av Klarkullens Förlag.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar