Sista matchen innan uppehållet kan sammanfattas som en rätt så trist historia. Ingen skugga ska falla över Södertälje, men i ärlighetens namn så skulle Leksand stängt även denna match i ett tidigt skede. En storspelande Sebastian Idoff i SSK's mål ville dock annorlunda. Det är inte ofta jag riktar kritik mot domare, men Mikael Holm hade inte en av sina bästa dagar. Till hans försvar ska sägas att han var lika kass åt båda hållen och det var naturligtvis ett felaktigt dom slut som avgjorde matchen i förlängningen. Att ishockey är en fysisk sport vet alla om och när Jon Knuts tacklar en back i Södertälje och blir utvisad så börjar inte bara Jon Knuts fundera utan det gör garanterat även spelarna i Södertälje. Matchen är dock historia nu och SSK har en bra form just nu och ett grattis kan jag kosta på mig. Nu uppehåll i nio dagar innan det är dags att bege sig till Siljans norra strand för årets andra daladerby.
När vi ändå befinner oss i Leksand så är det just denna kyrka som står som besökspunkt i veckans kyrkresa. Kyrkans nuvarande utseende härstammar från åren 1709-1715. Kyrkan som är från medeltiden drabbades av en brand 1709 som förstörde tornspiran och hela yttertaket. Mot den norra delen av kyrkan byggdes ett nytt sidoskepp som gjorde att det blev ett femskeppigt kyrkorum. Tillsammans med nya tak så uppfördes också centraltornet med den välkända lökkupolen.
Sannolikt byggdes den första stenkyrkan i slutet av 1200-talet och under dess golv finns rester av en träkyrka som troligen uppförts i stavkyrkostil. En restaurering skedde på 1890-talet och då dekorerades väggar och valv med målningar med den tidens smak och stil. Dessa överkalkades tio år senare och då sattes även glasmålningarna in i korets fönster. Predikstolen som byggdes 1622 moderniserades 1756 av bildhuggaren Olof Gerdman från Stockholm. Den dekorerades i rokokostil. Denne Olof hade tre år tidigare gett altaruppsatsen dess nuvarande form.
Informationen är hämtad från boken Våra Kyrkor från Klarkullens Förlag och just Leksands kyrka kan man läsa om på sid 277.
Vi säger så.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar