tisdag 27 november 2012

Serieledning igen!

Att lägga ner en skola är aldrig speciellt kul. Att kämpa för en skolas överlevnad där man går vinnande ur striden är betydligt roligare. I Sunnansjö kämpade vi för ett par år sedan för vår skola och det gick så långt så ansökan om friskola var ifylld och skickad till skolverket. Nu drogs den tillbaka för kommunen ändrade ståndpunkt och skolans existens är nu inte hotad med tanke på antalet barn som blir fler och fler för varje år.

Varför tar jag då upp detta? Jo det är så att Leksands kommun har beslutat att stänga högstadiet på Insjöns skola och eleverna ska få flytta till en annan skola. Jag har full förståelse om föräldrar och elever är upprörda över detta, men det är knappast Leksands IF's fel att skolan i Insjön läggs ned. Visst beslutade kommunfullmäktige på samma möte att gå in med sammanlagt 33 miljoner i Leksands IF under en period av tio år, men det här har ingenting att göra med nedläggningen av skolan. Visst sticker det i ögonen på folk att kommunen hjälper Leksands IF även denna gång, men som jag ser det så har dom inte mycket val. Hockeylaget är det överlägset starkaste varumärke som finns i kommunen och en konkurs för Leksands IF skulle långsiktigt kunna sänka hela kommunen. Därför har jag full förståelse att kommunen går in och hjälper till. Vad jag däremot hoppas är att kommunen denna gång har krav på Leksands IF. Det ska inte spridas pengar till höger och vänster och köpas in spelare för snabb framgång. Historien visar med all önskvärd tydlighet hur det har gått. Som jag skrev i går så är kontinuitet något som Leksands IF tagit tillvara på denna säsong och Tommy Salo har gjort ett jättejobb i scouting av de nyförvärv han är ansvarig för samtidigt som tränarduo Appelgren/Hellenberg lyckats få spelarna att dra åt samma håll.

Nu är dessutom laget i ensam serieledning igen efter en blytung seger borta mot BIK Karlskoga med 4-3. Ryno, Bergenström, Hurtubise och stekhete Raffl är målskyttarna i denna match. Att vinna borta mot seriens bästa hemmalag tyder på klass och det är ytterligare ett bevis på att kontinuitet inte är så tokigt. Vi ska tänka på att Filip Forsberg, Gabriel Karlsson och Pelle Prestberg står utanför laget just nu på grund av skador.

Om vi återgår till kommunens beslut så är det oerhört fascinerande att se hur andra lags supportrar reagerar. Att som supporter till Malmö börja grina över denna historia är att skjuta sig själv i foten. Hur mycket problem har inte den klubben haft med pengar och hur mycket har inte den klubben myglat och fuskat genom åren genom att låta spelare bo i Danmark samtidigt som dom spelar hockey i Sverige. På fredag tar Leksand emot Malmö hemma och de 12-0 som Leksand har på de två senaste får gärna ökas på och det rejält.

Jag gläds med Leksand och segern mot BIK Karlskoga. Jag hoppas att eleverna på Insjöns högstadium också kan göra det för det är knappast Leksands IF som sett till att dom är tvungna att byta skola.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar