söndag 24 juni 2012

Midsommarhelgen var lugn!

Midsommar kom och gick även i år och det var lugnt. Fredagen spenderades i hemmet där gäster hade bjudits in och en fotbollsmatch stod på agendan under eftermiddagen. Tjejerna skulle möta killarna och efter minst tre stycken vätskepauser stod killarna som segrare till slut. Väntat om ni frågar mig. Därefter blev det mat och samkväm där yngste sonen tack och lov inte hade någon musiktävling. Det blir lite för mycket Justin Bieber för min smak nämligen :)

Lördagen spenderades på jobbet och det är fascinerande att se hur spenderbyxorna kommer på folk så fort det blir fint väder ut. Detta är dock inget negativt med tanke på mitt yrke. Vi har på COOP Nära i Sunnansjö gjort en fantastisk midsommarvecka försäljningsmässigt och det ska alla våra kunder ha tack för.

Söndagen startade tidigt i morse med att jag skjutsade Nicke till Centralstationen i Stockholm. Han skulle med ett tåg som tog honom till Sundsvall och där skulle han byta till ett tåg som tog honom till Östersund där han ska spendera kommande vecka på ett läger som Unga Örnar anordnat. Jag var lite mör i både kropp och huvud när jag kom hem kan jag säga.

Kyrkresan går vidare och jag ska undvika Falun även denna gång. Vi tar oss denna vecka från Enviken och i stället för att åka till Falun genar vi över skogen och förbi sjön Varpan för att till slut hamna i Grycksbo. Grycksbo ligger 12 kilometer nordväst om Falun på vägen mot Rättvik. Kyrkan började byggas 1905 på initiativ av disponent Henrik Munktell. Pingsten 1908 invigdes kyrkan och eftersom pappersbruket bekostat bygget så stod dom också som ägare till kyrkan. 475 personer fick plats i kyrkan eftersom bänkarna stod diagonalt i rummet.

Altartavlan som är målad av Emma Sparre dominerade altaret som var placerat i det nordöstra hörnet. En grundlig renovering 1951-52 gjorde att altaret och altartavlan fick sin nuvarande plats. Bänkarna och predikstolen byttes ut och antalet sittplatser minskade till 250. Återinvigningen skedde den 24 augusti 1952 och då överlämnades kyrkan av pappersbruket till församlingen. En ny renovering 1972 gjorde att sakristian flyttades från sin tidigare plats till vänster om koret till en plats längst bak under läktaren.

Firma Jensen & Thomsen, Danmark byggde en ny orgel. Konstnären Jerk Werkmäster har formgivit dopfunten och två golvljusstakar. Dessa gjordes år 1963. Kyrkklockan är gjuten i Stockholm 1907 och den har en devis författad av disponent Munktell själv.
Som vanligt så är boken Våra Kyrkor utgiven av Klarkullens Förlag till ovärdelig hjälp. Om Grycksbo kyrka kan man läsa på sid 283. Nästa vecka fortsätter vi mot Rättvik och var vi hamnar då kan ni gissa.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar