söndag 1 januari 2012

Första inlägget 2012!

Nyår var hur lugnt som helst denna gång. Firade tolvslaget tillsammans med tre av mina barn varav den yngsta var skittjurig för att hon inte fick titta på DVD när klockan var 23.45. Det slutade med att hon låg i soffan med huvudet under en kudde när Jan Malmsjö vrålade ut sitt Gott Nytt År. Jag behöver kanske inte påpeka att hon sov tio minuter senare.

Vi ska fortsätta vår kyrkresa som idag når Årsunda. Jag sitter med en gammal vägkarta som är daterad 1985. Enligt denna tar vi väg 272 från Sandviken och landar i Årsunda som ligger söder om Storsjön (ej att förväxla med sjön utanför Östersund). Kyrkan i Årsunda är en av de bäst bevarade medeltidskyrkorna i Gästrikland. 1200-talskyrkan var byggd i trä, men under 1300-talet restes en gråstenskyrka, bestående av kor, långhus och vapenhus. Kalkmålningarna i kyrkan härrör från 1500-talets första årtionden. Altarskåpet som är ett Mariaskåp med Madonnan som centralfigur är utfört i Antwerpen mellan 1510 och 1515.

Predikstolmakare Olof Persson i Sala har gjort kyrkans predikstol och den är från år 1678. Kyrkans äldsta inventarie är dopfunten vars kuppa och fot är från medeltiden. Kyrkans äldsta textill är en brudpäll från 1658. Skulpturerna av Madonnan och Maria Magdalena är från 1400-talet. Orgeln som är en av de äldsta och mest värdefulla i landet byggdes av Niclas Chaman 1714 och hamnade i Ovansjö kyrka. 1789 såldes denna orgel till kyrkan i Årsunda för 222 daler. Motiv från Sigurd Fafnesbanes saga finns på en runsten som är placerad i tornkammaren.
I boken Våra Kyrkor från Klarkullens Förlag kan man på sid 67 läsa mer om denna kyrka. Håll utkik nästa vecka för då går kyrkresan vidare och vi tar oss tillbaka mot Dalarna.

"Operation:Mindcrime" är fortfarande tidernas bästa platta.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar