söndag 29 januari 2012

5-1 i Borås och kyrkan i Svärdsjö!

Kvalserien närmar sig och laget är bra nu igen efter några tveksamma insatser mot Örebro och Sundsvall. Derbyt mot Mora i fredags bjöd på kanske inte den bästa hockeyn världen skådat, men inramningen och spänningen skojade ingen bort. Pelle Prestberg var stor segerorganisatör i den matchens straffläggning och i kväll var Martin Janohls den som gick i spetsen med sina 3 poäng. Jens Holmström fick stå i mål och 30 skott motades. Leksand har två bra målvakter inför ett eventuellt kval och väl där kan vad som helst hända.

Vi håller oss kvar i Dalarna även när det gäller veckans kyrkresa. Vi beger oss från Sundborn och tar oss en liten bit norrut och landar i Svärdsjö. I ärlighetens namn så är nog Svärdsjö mest känt för att undertecknad i lumpen var med och vaktade en bro där verklighetens trafikljus böts ut mot soldater som skötte trafiken över bron. Det funkade oerhört bra förutom en bil som vägrade stanna fast jag stod mitt i vägen och gjorde tecken för halt. Det slutade med att jag fick hoppa åt sidan och han fick en krossad backspegel.

Kyrkan härstammar från 1200-talet och den ligger i skärningspunkten mellan land och vattenvägar vid stranden av Svärdsjön. Koret och korsmitten har medeltida ursprung och två förlängningar av kyrkan mot väster har gjorts. Den första på 1600-talet och den andra på 1870-talet. Fram till 1870 bars kyrkklockorna av en fristående klockstapel, men 1870 försågs kyrkan med ett torn. På den östra gavelnocken sitter två förgyllda kronor som prydnad. Den större kronan är skänkt av Gustav Vasa till minne av hans flykt genom Dalarna 1520 och den andra är skänkt av drottning Kristina år 1642.

Ett kontrakt från 1716 säger att den lokale bildhuggaren Erich Bergman gjorde altaruppsatsen och dopfunten från 1200-talets senare hälft är från Gotland. Kyrkan i Svärdsjö hade orgel redan 1628 och idag betraktas den som unik för att den rymmer två orgelfasader av Daniel Stråhle. Utanför kyrkporten kan man beskåda "Såningsmannen" i brons som är gjord av träskulptör Arvid Backlund som härstammar från bygden.
Som vanligt så är boken Våra Kyrkor från Klarkullens Förlag ovärdelig för mig och dess text ligger som underlag för detta. Om kyrkan i Svärdsjö kan man läsa om på sid 284.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar