söndag 4 december 2011

En vecka sen senaste kyrkan!

Jag känner att jag måste bli bättre på detta med att blogga. Så svårt ska det inte kunna vara att plita ner åtminstone nåt litet varje dag. Denna helg har gått i ledighetens tecken och lördagen spenderades i Leksand där vi bjöds på en riktigt bra hockeymatch som tyvärr Leksand förlorade mot Örebro med 4-5. Örebro visade upp en oerhört effektiv ishockey och resultatet är inte så mycket att säga om även om det känns lite bittert att förlora en match där Leksand är minst lika bra (om inte lite bättre) än sina motståndare. Skönt hur som helst att Conny Strömberg gick poänglös från matchen. Det är en riktig jävla gnällkuk det där.

De La Rose fick spela backpar med Mattias Timander och förhoppningen var att det skulle bli lite stabilare från ungtuppen. Nu blev det inte så utan jag drar paralleler med Alen Bibic och hans fjolårssäsong när han var väldigt valpig i framförallt egen zon. Bibic var dock inte en lika stor säkerhetsrisk som De La Rose är just nu. Från att ha varit bäste leksing i bortamatchen mot Bofors så har kurvan gått stadigt nedåt. Om vi återgår till Bibic så fick han i går spela med senaste nyförvärvet Patrik Hersley och det funkade utan större problem.

Nu tar vi nya tag och på tisdag väntar Mora och det är alltid trevligt att spöa dom.

Bloggandet har varit lite inaktivt, men söndagar betyder kyrkresa och så blir det även i dag. Vi håller oss kvar i Gävle och det ska vi göra även de kommande tre söndagarna. Vi åker till stadsdelen Sörby där vi hittar Tomaskyrkan som invigdes 1958. Arkitekt var G. Lettström och den byggdes samtidigt och av samma material som hyreshusen i bostadsområdet Sörby. Under Heliga Trefaldighets församling expansion tjänade Tomaskyrkan som distriktskyrka för de södra delarna.

När kyrkan avskildes från Helga Trefaldighets församling 1978 blev Tomaskyrkan församlingskyrka i den nya Gävle Tomas församling. En tillbyggnad av kyrkan skedde 1982 där det då tillkom församlingslokaler och arbetsrum för personalen. Arkitekt för denna tillbyggnad var Peter Kautsky. Ser man vilka inventarier som finns i kyrkan så märks ljusstakar i trä av konstnär Johnny Mattsson från Gävle. Dessutom finns väggtextil och kormatta som är gjord av konstnär Gösta Backlund från Borlänge.
Denna kyrka och massor med andra kan man läsa om i boken Våra Kyrkor som är utgiven på Klarkullens Förlag. Om just denna kyrka kan man läsa på sid 62.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar