måndag 30 januari 2012

Kråka i näsan!

Måndagen den 30 januari ska jag så snabbt som möjligt lägga till handlingarna och glömma bort. Ett halsont modell större infann sig under kvällen den 29/1 och det eskalerade under natten till måndagen. Men det var bara att bita i det sura äpplet och kliva upp och skjutsa barnen till skolan, åka till Ludvika och besikta bilen, åka hem och vila, åka och hämta barn på skolan, åka till Ludvika igen och betala för besiktningen.

Inte blev det bättre av att Västerås vann mot Tingsryd så nu blir det en rysare modell jättestor på onsdag när Västerås gästar Tegera Arena i Leksand.

På det positiva kontot ska det dock nämnas att jag och Simon hade ett bra samtal på telefon under kvällen.

Vi säger så.

söndag 29 januari 2012

5-1 i Borås och kyrkan i Svärdsjö!

Kvalserien närmar sig och laget är bra nu igen efter några tveksamma insatser mot Örebro och Sundsvall. Derbyt mot Mora i fredags bjöd på kanske inte den bästa hockeyn världen skådat, men inramningen och spänningen skojade ingen bort. Pelle Prestberg var stor segerorganisatör i den matchens straffläggning och i kväll var Martin Janohls den som gick i spetsen med sina 3 poäng. Jens Holmström fick stå i mål och 30 skott motades. Leksand har två bra målvakter inför ett eventuellt kval och väl där kan vad som helst hända.

Vi håller oss kvar i Dalarna även när det gäller veckans kyrkresa. Vi beger oss från Sundborn och tar oss en liten bit norrut och landar i Svärdsjö. I ärlighetens namn så är nog Svärdsjö mest känt för att undertecknad i lumpen var med och vaktade en bro där verklighetens trafikljus böts ut mot soldater som skötte trafiken över bron. Det funkade oerhört bra förutom en bil som vägrade stanna fast jag stod mitt i vägen och gjorde tecken för halt. Det slutade med att jag fick hoppa åt sidan och han fick en krossad backspegel.

Kyrkan härstammar från 1200-talet och den ligger i skärningspunkten mellan land och vattenvägar vid stranden av Svärdsjön. Koret och korsmitten har medeltida ursprung och två förlängningar av kyrkan mot väster har gjorts. Den första på 1600-talet och den andra på 1870-talet. Fram till 1870 bars kyrkklockorna av en fristående klockstapel, men 1870 försågs kyrkan med ett torn. På den östra gavelnocken sitter två förgyllda kronor som prydnad. Den större kronan är skänkt av Gustav Vasa till minne av hans flykt genom Dalarna 1520 och den andra är skänkt av drottning Kristina år 1642.

Ett kontrakt från 1716 säger att den lokale bildhuggaren Erich Bergman gjorde altaruppsatsen och dopfunten från 1200-talets senare hälft är från Gotland. Kyrkan i Svärdsjö hade orgel redan 1628 och idag betraktas den som unik för att den rymmer två orgelfasader av Daniel Stråhle. Utanför kyrkporten kan man beskåda "Såningsmannen" i brons som är gjord av träskulptör Arvid Backlund som härstammar från bygden.
Som vanligt så är boken Våra Kyrkor från Klarkullens Förlag ovärdelig för mig och dess text ligger som underlag för detta. Om kyrkan i Svärdsjö kan man läsa om på sid 284.

Vi säger så.

söndag 22 januari 2012

Kyrkresan går vidare!

Sitter och lyssnar på Linkin Park och tycker att det inte är så himla tokigt. Jag har hört betydligt sämre, men i ärlighetens namn har jag hört bättre också. Projektet på Sweden Rocks Message Board där jag varje dag lägger ut en tråd där "boardarna" betygsätter olika hårdrocksband går väldigt bra och efter att ha avslutat femton stycken trådar så leder Jethro Tull före Accept och King Diamond.

Jag har funderat kring detta med kyrkresan om den från Hosjö ska fortsätta in i Falun eller om vi tar en avstickare norrut och hälsar på hos Carl Larsson i Sundborn. Det mest spännande är att dra iväg norrut så vi når efter en stund Sundborn. Kyrkan som är en korskyrka i trä uppfördes 1755 och ersatte den gamla kyrkan från 1622. I öster ligger den tresidiga sakristian och en fristående klockstapel finns också. 1905 svarade Sundborns store son Carl Larsson för utsmyckningen i kyrkan. Vill man se en unik porträttsamling gjord av Carl Larsson beger man sig till den nya församlingsgården som ligger intill kyrkan. Dopfunten från 1659 är kyrkans äldsta inventarium.
Som vanligt så har boken Våra Kyrkor legat som grund för den text jag lagt ut. Om kyrkan i Sundborn kan man läsa på sid 285.

Vi säger så.

torsdag 19 januari 2012

Peter Åslin R.I.P.

Mitt intresse för ishockey startade på allvar i mitten av 80-talet. När Leksand i dåvarande Leksands isstadion säsongen 1988/89 spelade ut de flesta lagen var jag oftast på plats och följde laget ända fram till förlusten i match 4 i SM-finalen mot Djurgården. Vilket lag det var. Magnus Svensson, Tomas Nord, Stefan Nilsson, Stefan Larsson, Robert Burakowsky, Heinz Ehlerz, Ivan Hansen, Jarmo Mäkitalo, Tomas Forslund mfl mfl mfl.....

Målvakt i detta fantastiska lag var Peter Åslin och målvakter som Ed Belfour, Jocke Ericsson, Eddie Läck och Erik Hanses får ursäkta. Peter är tillsammans med Johan Hedberg den absolut bästa målvakt Leksands IF haft de senaste 30 åren. Han fick vinna tre stycken SM-guld (två med AIK och ett med HV71), men tyvärr inget med Leksands IF.

Peter Åslin efterlämnar fru och två barn varav David fick en välförtjänt hyllning av Norra stå i lördags när Troja besökte Leksand. Det är svårt att ta in detta eftersom 49 inte är någon ålder.
Vila i frid Peter.

söndag 15 januari 2012

En helg i både dur och moll!

För det första så måste jag tala om att det gick bra på Elgiganten. Mitt lyssnande på Entombed för att bli lite arg hade jag inget för utan de hade skött sig exemplariskt. Andra som sköter sig exemplariskt är alla dessa fantastiska människor som köpt mitt koncept på Sweden Rock Message Board där jag varje dag lägger ut en ny tråd om ett hårdrocksband. Diskussionerna blir intressanta och då har jag ännu inte lagt ut trådar om Kiss, Ac/Dc, Metallica och Iron Maiden.

Fredagen var en konstig dag. Jag tog semester för på eftermiddagen hade vi möte på soc angående det faktum att min äldste son rymt hemifrån (även om han själv kanske kallar det för att flytta hemifrån). Mötet var bra sett från min sida med tanke på att jag fick sagt det jag ville ha fram och jag var lugn och sansad. Att det gått så långt som att vi har möte på soc är inte det roligaste jag varit med om, men som det är nu så finns inga andra alternativ. Var det hela hamnar i slutändan vet just nu ingen av oss som det berör.

Lördagen tillbringades först i hemmet där julgranen fick flytta tillbaka till sin kartong och julpyntet städades undan. Tegera Arena i Leksand var det som gällde under eftermiddagen och det blev seger med 3-2 mot Troja och det är synd att det ska behöva bli så spännande för Leksand skulle avgjort denna match tidigt. Nu blev det dock tre viktiga poäng och de visade sig oerhört viktiga eftersom Västerås samtidigt förlorade hemma mot Mora. Två saker slog mig under och efter matchen. Det första är att jag har aldrig hört Tegera Arena så tyst som när Troja kvitterade till 1-1 och för det andra så blev David Åslin hyllad efter matchen och det är han värd för jag tror att samtliga på Norra Stå ville haft denna kämpe kvar i Leksand.

Hoppas förresten Kollar mår riktigt bra just nu.

Kyrkor är ett intresse jag har som ni säkert märkt vid det här laget. Vi ska förflytta oss från Hofors denna vecka och bege oss tillbaka till Dalarna och Västerås stift. Om man åker mot Falun så passerar man innan man kommer fram till Dalarnas residensstad kapellet i Hosjö. 1663 byggdes denna kyrka/kapell av enbart gåvomedel och då såg tornet annorlunda ut. Altarkrucifixet skänktes år 1759. Kormålningen är gjord av Jerk Werkmäster och motivet är Jesu bergspredikan. Hosjö kyrka/kapell ligger vid sjön Runns strand och den är avbildad på målningen. Predikstolen är från 1600-talet och det är likaså dopfunten.

Flera porträtt hänger i kyrkan och bland annat så finns porträtt av Anders Lundström (1711-1793) som var bergmästare och grundare av Hosjö fattigskola. Även biskop Jesper Svedberg finns på porträtt i kyrkan/kapellet. Jesu dop och nattvarden finns som målningar på korväggen och i sakristian finns porträtt av Kung Karl XI och drottning Ulrika Eleonora. En orgel från 1941 ersattes 1988 och klockorna i tornet är gjutna 1669 och 1683.
Vill man läsa mer om denna och andra kyrkor så rekommenderar jag boken Våra Kyrkor från Klarkullens Förlag. Om kyrkan i Hosjö kan man läsa på sid 285.

Vi säger så.

onsdag 11 januari 2012

Elgiganten!

Sitter här och lyssnar på Entombed för att få upp adrenalinet ifall det ska krånglas på Elgiganten idag. Mina döttrar fick en CD-spelare i julklapp inköpt på Jula i Borlänge. Den funkade jättebra fram till det att det skulle bytas låt. Då dog den bara. Den lämnade jag tillbaka och fick pengar tillbaka.

Vi åkte i stället in till Elgiganten i Ludvika förra veckan för dom hade erbjudande på sin mellandagsrea och den var naturligtvis slut och erbjudandet gällde då inte längre. Det slutade i alla fall med att dom visade lite servicekänsla med tanke på att jag fick betala det pris som gällde under rean och så skulle dom beställa hem en CD-spelare till denna vecka. Nu åker jag strax och hämtar barnen och sen åker vi in till Ludvika och hämtar den beställda CD-spelaren. Det är här jag har lite förutfattade meningar och tror att det kommer att strula till sig. Därför passar Entombed bra så jag kan bli ond på ett legitimt sätt.

Kiss chefade på Hårdrockens Historia på SVT 1 i går.

Vi säger så.

måndag 9 januari 2012

Mat!

Sitter här och svettas för jag har precis varit ute och sprungit. Dessutom så har jag skottat snö och jag har även jobbat idag. Satan vad duktig jag är. En sak som jag helst vill glömma denna måndag är det faktum att jag åt nån jävla Tortellini till middag och det var inte gott. Nästa gång så ska barnen få äta Tortellini i stället för mig.

Vi säger så.

söndag 8 januari 2012

Hårdrock!

Att jag är en man med många konstiga ideér är välkänt bland mina vänner. Att jag är förtjust i musik är också en sanning som många vet om. Därför så har jag startat upp ett litet projekt på Sweden Rock Messageboard. Det hela går ut på att jag startar en tråd varje dag där musikintresserade får ventilera sina åsikter om olika hårdrocksband. Det kommer att bli 366 olika band/artister som gås igenom under detta år och jag måste säga att intresset varit sjukt bra så här långt. Till er som inte är reggade på denna musikboard så kan ni använda denna länk http://www.swedenrock.com/index.cfm?pg=1 och klicka till vänster i menyn där det står message board. Detta kanske kan kallas för reklam, men det bryr jag mig inte om.

Söndagar betyder som vanligt att vi fortsätter kyrkresan. Vi tar oss tillbaka till Storvik från Årsunda och sen blåser vi vägen mot Falun och hamnar i Hofors efter vägen. I Hofors finns en kyrka av det modernare slaget. Den är ritad av arkitekt Bengt Romare och invigningen skedde 1962. Tornet som är 34 meter högt ger tillsammans med tre portar och höga fönster en karaktär av katedral. Kyrkan är byggd i tegel och taket består av kopparplåt. Korväggen av tegel i fem rödbruna nyanser är utsmycket med ett enkelt träkors.

Arkitekt Bengt Romare har ritat altarets silverkors med röda infattningar av emaljerat silver i korsarmarna. I korsets centrum syns en förgylld törnekrona. Församlingen i Hofors bildades 1944 genom att man bröt sig ur Torsåkers församling. Fram till 1962 när kyrkan invigdes så hade "kyrksalen" i kyrkskolan använts som gudstjänstlokal. Denna sal hade använts sedan 1897.
Som vanligt så har boken Våra Kyrkor legat till grund för ovanstående text. Om kyrkan i Hofors kan man läsa på sid 66.

Tio veckor har passerat igen och det är dags att lägga ut de tio senaste kyrkorna.









Dessa kyrkor kan ni rösta fram vilken som är den vackraste. Ni kommenterar antingen här i bloggen eller också röstar ni på Sweden Rocks Message Board när den tråden dyker upp. Ni sätter poäng på tre kyrkor enligt modellen 3-2-1 poäng. Kyrkorna är uppifrån och ned:

1. Strömsbro
2. Gävle (Heliga Trefaldighets Kyrka)
3. Staffanskyrkan (Gävle)
4. Tomaskyrkan (Gävle)
5. Mariakyrkan (Gävle)
6. Bomhus
7. Valbo
8. Sandviken
9. Årsunda
10. Hofors

Vi säger så.

söndag 1 januari 2012

Första inlägget 2012!

Nyår var hur lugnt som helst denna gång. Firade tolvslaget tillsammans med tre av mina barn varav den yngsta var skittjurig för att hon inte fick titta på DVD när klockan var 23.45. Det slutade med att hon låg i soffan med huvudet under en kudde när Jan Malmsjö vrålade ut sitt Gott Nytt År. Jag behöver kanske inte påpeka att hon sov tio minuter senare.

Vi ska fortsätta vår kyrkresa som idag når Årsunda. Jag sitter med en gammal vägkarta som är daterad 1985. Enligt denna tar vi väg 272 från Sandviken och landar i Årsunda som ligger söder om Storsjön (ej att förväxla med sjön utanför Östersund). Kyrkan i Årsunda är en av de bäst bevarade medeltidskyrkorna i Gästrikland. 1200-talskyrkan var byggd i trä, men under 1300-talet restes en gråstenskyrka, bestående av kor, långhus och vapenhus. Kalkmålningarna i kyrkan härrör från 1500-talets första årtionden. Altarskåpet som är ett Mariaskåp med Madonnan som centralfigur är utfört i Antwerpen mellan 1510 och 1515.

Predikstolmakare Olof Persson i Sala har gjort kyrkans predikstol och den är från år 1678. Kyrkans äldsta inventarie är dopfunten vars kuppa och fot är från medeltiden. Kyrkans äldsta textill är en brudpäll från 1658. Skulpturerna av Madonnan och Maria Magdalena är från 1400-talet. Orgeln som är en av de äldsta och mest värdefulla i landet byggdes av Niclas Chaman 1714 och hamnade i Ovansjö kyrka. 1789 såldes denna orgel till kyrkan i Årsunda för 222 daler. Motiv från Sigurd Fafnesbanes saga finns på en runsten som är placerad i tornkammaren.
I boken Våra Kyrkor från Klarkullens Förlag kan man på sid 67 läsa mer om denna kyrka. Håll utkik nästa vecka för då går kyrkresan vidare och vi tar oss tillbaka mot Dalarna.

"Operation:Mindcrime" är fortfarande tidernas bästa platta.

Vi säger så.