söndag 16 oktober 2011

Kyrkresan når Gävle!

NHL har startat och i Edmonton är det precis som det var förra säsongen med en del lysande undantag. Defensiven svajar redan och i natt ska dom egentligen vinna om det inte är för två bjudningar som Vancouver tackar, tar emot och gör mål. Naturligtvis är det för tidigt att måla fan på väggen och 3 poäng av 6 möjliga är inte fy skam. Utropstecknet å här långt är utan tvekan sommarens etta i draften. Hans namn är Ryan Nugent-Hopkins och i natt gjorde han sitt första NHL-hattrick i sin tredje match. Det kan nämnas att den störste inte bara i Edmonton Wayne Gretzky gjorde sitt första hattrick i februari månad 1980 under sin rookiesäsong.

Fyra mål hittills för Nugent-Hopkins är riktigt jävla bra och jag ser ingen anledning att sära på den nykomponerade kedjan som förutom Nugent-Hopkins består av Taylor Hall och Jordan Eberle. Offensiven är blytung i Oilers och det kommer att göras massor med mål kommande säsong, men tyvärr kommer det att släppas in massor med mål också om inte defensiven rätas till. Det måste till ett mer rejält spel framför egen kasse.

Att få se kyrkan i Oslättfors var en sjukt trevlig upplevelse där jag och min mor bara stod och gapade på den vackra skapelsen som låg mitt inne i djupaste skogen. Från Oslättsfors tar vi oss tillbaka till Hille för att så småningom nå Gävle. Den första kyrka vi stöter på är Strömsbro kyrka som ligger c:a fyra kilometer norr om Gävles stadskärna. Kyrkan som byggdes 1899 fungerar som distriktskyrka i norra delen av Gävle Heliga Trefaldighets församling. Under årens lopp så har kyrkan renoverats tre gånger. 1936-38 skedde en renovering i mycket stram stil där exteriören brädkläddes och tornspiran gjordes slät.

Ytterligare en renovering skedde 1967 enligt ett program av stadsarkitekten S.H. Wranér. Kopparreleferna flyttades då från altaret till sakristian. Den senaste renoveringen skedde 1998 då i en grön färgsättning. Orgeln som omfattar nio stämmor är från 1959 och är byggd av Magnussons orgelfirma i Göteborg. Kyrkan som är en av de äldsta småkyrkorna i landet har endast en klocka, gjuten hos Bergholtz klockgjuteri år 1899.
Texten denna vecka är hämtad från boken Våra Kyrkor från Klarkullens Förlag samt Wikipedia. Bilden är tagen av undertecknad.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar