söndag 9 oktober 2011

Ryan Nugent-Hopkins och kyrka nummer 30!

Slutsignalen har precis ljudit i Rexall Place, Edmonton och säsongen började bra med seger efter straffar mot Pittsburgh Penguins. Premiären i fjol bjöd på en 4-0 seger mot Calgary och då var det Jordan Eberle som presenterade sig med ett fantastiskt vackert mål http://www.youtube.com/watch?v=vZYaIjvEqIA

För en halvtimme sen cirka så var det dags för sommarens etta i draften Ryan Nugent-Hopkins att visa sin nya hemmapublik att han inte är mycket sämre. Kvitteringen med fem minuter kvar skickade matchen till övertid och sedan till straffar där Devan Dubnyk såg till att Edmonton även denna säsong startar säsongen med två poäng. Målskyttar för Edmonton i straffläggningen var Jordan Eberle och Ales Hemsky som inte visade någon pardon utan båda sköt högt upp i Brent Johnsons plockhandskryss. Mitt lag är då också äntligen igång och nu känns det lite surt att det är uppehåll fram till torsdag natt innan nästa match spelas borta mot Minnesota Wild.

För 34 år sedan fick min mor tips om en kyrka utanför Gävle. Platsen heter Oslättfors och vi har i många, många år varit på väg dit. Nu blev det äntligen gjort under vår kyrkresa i somras. Vi lämnar Hille och styr inåt landet. Vi åker under E4:an och mitt ute i ingenstans kommer vi fram till en skylt som säger att här slutar allmän väg. Nu föll det sig dock så att det var jag som körde och jag ignorerade denna skylt och fortsatte vägen fram. Att det legat ett bruk i Oslättfors märktes tydligt med tanke på att hela det lilla stället vittnade om gammal bruksmiljö. Längst bort längs denna väg hittade vi kyrkan och jag kan säga att det var värt 34 år att komma dit. Kyrkan som invigdes 1796 flyttades 1825 till dess nuvarande plats vid vattnet och just läget är bedårande vackert.

Korsnäs Sågverks AB hade från 1900 kyrkan i sin ägo och 1985 överlämnades den till Oslättfors kyrkostiftelse. Predikstolen från 1796 är i typisk gustaviansk stil. Dopfunten är från 1988 och den är skänkt av Oslättforsbon Hans Dahlberg. Kyrkorgelns fasad och spelbord är från 1856, men orgelverket byttes ut 1989. Kyrkklockan från 1759 rings fortfarande manuellt och kyrkan i Oslättfors är mycket omtyckt och väl använd som vigselkyrka.
När det gäller texten så är den hämtad från boken Våra Kyrkor utgiven av Klarkullens Förlag. Bilden är tagen av mig.

Ytterligare tio veckor har passerat och då är det dags att utse en ny vinnare. Jag länkar denna blogg till Sweden Rocks Messageboard och där kommer diverse hårdrockare och annat löst folk att sätta poäng på tre kyrkor av de tio som jag nedan visar bild på. Man kan även kommentera bloggen naturligtvis och då ger man tre poäng till den vackraste kyrkan, två poäng till den näst vackraste kyrkan och en poäng till den man tycker förtjänar en tredjeplats.









Kyrkorna är uppifrån och ned:

1. Trönö Nya Kyrka
2. Norrala
3. Söderala
4. Vågbro
5. Ulrika Eleonora (Söderhamn)
6. Sandarne
7. Ljusne
8. Hamrånger
9. Hille
10. Oslättfors

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar