måndag 2 april 2012

Kyrkresan når kyrka nummer 50!

Jag går fortfarande runt i något som kan kallas lyckorus och med tanke på att det blir nästintill omöjligt för Leksand att gå upp så ska jag inte vara så glad. Men när man får vara med i denna kokande kittel som kallas Tegera Arena där Leksand fullkomligt klär av Djurgårdens IF och skickar stoltheterna från Stockholm rakt ner i allsvenskan då är i alla fall jag lycklig. Nu finns det fortfarande en mikroskopisk chans att Leksand klarar detta, men jag tror inte att varken Timrå eller Rögle viker ner sig. Drömscenariot vore om Leksand vinner över Timrå i morgon med fem/sex måls marginal. Då kan det bli så att Timrå blir lite smånervösa inför sista omgången och större mirakel har faktiskt skett.

Sex perioder av underbar kvalseriehockey kvar.

Rykten säger att Jimmie Ölvestad stannar i Djurgården och där har de i såna fall hjärtat att bygga kring inför kommande säsong när Löfbergs Lila Arena byts mot Nelson Garden Arena i Tingsryd och Kinnarps Arena i Jönköping byts mot Arena Oskarshamn.

Senast vi besökte en kyrka var vi i Alfta och därifrån tar vi oss västerut och hamnar i Ovanåker som ligger mellan Alfta och Edsbyn. Kyrkan invigdes i juli 1753 och den ersatte en träkyrka som var byggd 1622. Från den gamla kyrkan medfördes predikstolen och altaruppsatsen och dessa klenoder tillhör nu det mest förnäma i kyrkan. Altaruppsatsen har dock flyttats och pryder sedan 1931 korets södra vägg.

Enligt byggplanerna skulle det rests ett torn, men tornet rasade en söndagsmorgon 1752. Den förrädiska leran i Ovanåker ansågs vara boven i dramat. 1765 uppfördes i stället en klockstapel i trä. Den senaste av de fyra restaureringarna gjordes 1964-65. Predikstolen byggdes om på 1790-talet och flyttades då till den plats den nu står. De snidade detaljerna föreställer bland annat de fyra evangelisterna.
Har jag då räknat rätt så har vi hunnit med ytterligare tio kyrkor och vi stannar återigen upp och ger vår syn på de tio senaste kyrkorna. Ni får gärna kommentera här i bloggen vilka tre kyrkor ni tycker är vackrast och ni poängsätter då enligt modellen 3-2-1poäng. Nedan följer kyrkorna ni tycker till om:









Dessa är uppifrån och ner:

1. Hosjö kapell
2. Sundborn
3. Svärdsjö
4. Svartnäs
5. Åmot
6. Katrinebergs Kapell
7. Gruvberget
8. Annefors Kapell
9. Alfta
10. Ovanåker

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar