söndag 27 maj 2012

Konfirmation!

Att sitta i en bil en dag som denna är inte det roligaste, men när yngste sonen ska konfirmeras är det bara att gilla läget. Klockan sju i morse avgick bilen från Grängesberg för då var morsan hämtad. Högmässan i Väddö kyrka började klockan elva och vi var på plats fem minuter innan den tiden. Högtiden var helt okej även om det kanske blev i längsta laget och då framförallt för tjejerna som inte är vana att vara stilla på kommando så lång tid som en timme och trettio minuter. Det var dock trevligt att se sin yngste son i klänning :). Ett besök på Max i Uppsala var givet på hemvägen eftersom det handlar om Sveriges godaste burgare.

När vi ändå är lite kyrkliga passar jag på att fortsätta den kyrkresa jag bloggar om på söndagar. Nu är det över en månad sedan jag tog er med till Edsbyn och resan idag går söderut till Svabensverk som ligger alldeles innan Hälsingland blir Dalarna. Kyrkan ligger på en kulle mellan sjöarna Amungen och Hämmern och är egentligen en ombyggd skola. Den första gudstjänsten gick av stapeln söndagen den 12 juli 1885.

Det hade tidigare använts ett bönerum i Svabensverk och därifrån flyttades det Jakob de Ron skänkta altaret, orgeln och predikstolen. Kyrkan renoverades genomgripande 1972 där det bland annat tillkom nya bänkar samt att ett träkors, tillverkat av Ingvar Alftin uppsattes bakom predikstolen. Kyrkan återinvigdes den 17 april 1972. Bland inventarierna finns ett 50 cm högt krucifix i päronträ som är utfört av skulptör Torolf Engström och det skänktes av Kopparfors AB 1958. Dopfunten är från 1901 och den är i brunbetsad ek. Klockstapeln som är brädklädd, rödmålad och med spånklädd huv står söder om kyrkan. Kristineklockan som hänger i tornet anses unik med tanke på att det är den första gjutjärnsklocka som beställts från Sheffield i England.
På sid 73 i boken Våra Kyrkor utgiven av Klarkullens Förlag kan ni läsa med om denna kyrka.

Tanken är att fortsätta denna resa nu varje söndag och nästa vecka är vi tillbaka i Dalarna.

Vi säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar